Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2022 13:57 - Почистете бижутата си за да заблестят
Автор: dianabercheva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 364 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.04.2022 13:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image
  • Бижутата са едни от любимите ни аксесоари. С времето, обаче, те губят първоначалният си  блясък и красота.  Ежедневното и продължително носене ги замърсява и захабява. Парфюмът, прахта, потта, слънцето, водата, дори въздухът - всичко се отразява на тяхното състояние. За да ги поддържаме в перфектен вид и да изглеждат те като нови, е добре да знаем, как  правилно да се грижим за тях без риск да ги повредим. За да не се случи така, че вашите накити да се захабят непоправимо, ще ви дам няколко полезни съвета, как да върнете блясъка и атрактивният им вид. Съветвам ви да заместите вредните химикали с естествени материали  и природосъобразни методи. За да е по-ефикасно  почистването, използвайте памучна кърпа или четка за зъби. Четката за зъби в много случаи е изключително пододяща, защото изчетква повърхността и вдлъбнатините без да наранява повърхността.
  •  
  • Ако бижутата ви са от месинг или мед, използвайте лимон и сол. Направете паста от прясно изцеден лимон и сол. След това потопете за известно време метала в нея.Медта ще светне.За упорити петна потъркайте внимателно метала с четка за зъби, потопена в пастата. Изплакнете под течаща вода и подсушете с памучна кърпа. 
  • Сребърните бижута може да почистите със сода за хляб. Върху вълнено платче или памуп поръсете от нея и изтъркайте сребърният накит.Ако се притеснявате да не нараните повърхността му, пуснете сода бикарбонат във вряла вода. Накиснете сребърните бижута в нея. Нека останат там докато водата се охлади. Когато приключите, измийте ги и изсушете с чиста кърпа. Този метод, обаче не е подходящ за бижута с полускъпоценни камъни.
  • Платинените бижута почистете с перилен препарат, разтворен във вода. 
  • Златните бижута, без камъни, може да потопите за кратко в алкохол и да ги изчеткате внимателно или да ги пуснете да постоят във вряла вода, в която е разтворена сода бикарбонат. 
  • Бижутата от мед също губат своят блясък. Почистете ги с препарат за миене на съдове.Петната от тях може да отстраните с памук, напоен с оцет и сол. Може да възвърнете блясъка на медното мижу и с кора от лимон.
  • Накитите от слонова кост с времето може да пожълтеят. Почистват се с влажна четка, потопена в сода бикарбонат.
  • За дървените бижута може да използвате масло от гроздови семена, зехтин или масло от жожоба. Дървесината с времето губи блясъка си, за това полирайте  дървото от време на време. Не ги мокрете. Не пипайте дървените бижута с мазни ръце и не ги слагайте непосредствено след като сте се намазали с крем.  Дървото се почиства само с памучен плат.
  • Бижута от стъкло може да се мият в сапунена вода. 
  • Акрилните пластмасови накити се почистват с чиста мека кърпа и хладка сапунена вода и се оставят да изсъхнат. 
  • Бижутата от полимерна глина се почистват със суха кърпа. Излагането на слънчева светлина, както и влагата няма да нарушат тяхната структура и цвят.
  • СПЕЦИАЛНА ГРИЖА ЗА БИЖУТАТА СЪС СКЪПОЦЕННИ И ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ. Някои камъни като перлите, опалът, кехлибарът, малахитът и лунният камък не понасят влагата. Ако се наложи използвайте много слаб сапунен разтвор и веднага след това бързо изплакнете и подсушете.
  • ПЕРЛИТЕ изискват по-специална грижа.Добре е да ги съхранявате отделно от другите бижута. Перлите трябва да са увити в мек плат и от време на време да се забърсват. Както е известно те обичат топлината на човешкото тяло , за това колкото по-често се носят, толкова по-добре изглеждат.  Въпреки това не забравяйте да ги почиствате с чиста влажна кърпа.
  • КОРАЛЪТ може да освежите като го обтриете със зехтин. Ако огърлицата от корали е чиста, но е изгубила блясъка си, поставете я за няколко часа във фризера. Перлите, опалите и тюркоазите в никакъв случай не трябва да се слагат в сапунена топла вода, тъй като потъмняват. Същото се отнася и за седефа. Тюркоазът почистете с мека кърпа, леко напоена с вода, за да отстраните малки петна. Скъпоценни камъни като опал и смарагд  притежават пукнатини, в които водата лесно може да проникне. За това не ги потапяйте в нея или в каквито и да било други разтвори за почистване, а се обърнете за помощ към ювелир.
  • Диамантите, сапфирите и рубините са изключително устойчиви. Изчеткайте ги с четка за зъби, накисната с топла вода с перилен препарат. Приберете камъните веднага след като изсъхнат. Никога не ги прибирайте мокри. 
  • Не  забравяйте, че бижутата от полускъпоценни камъни, особено ръчно правените, изискват специална грижа. За разлика от сребърната и златната бижутерия, ръчно правените накити изискват повече внимание. Не ги носете, когато домакинствате или спортувате, защото рискувате да ги повредите. Бижутата от полускъпоценни камъни е добре да съхранявате в платнени торбички или кутийки, подплатени с кадифе. Нека са изолирани едно от друго.Друг вариант е да ги приберете в различни отделения на кутията за бижута за да се избегне надраскването им.  Не забравяйте, че бижуто, от какъвто и материал да е направено в своята същност е скъпоценно украшение и произведение на изкуството и за това изисква специално отношение.
Диана Берчева




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dianabercheva
Категория: Лични дневници
Прочетен: 462239
Постинги: 559
Коментари: 68
Гласове: 646
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930