Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2017 16:15 - Хризолит - изумрудът на Клеопатра
Автор: dianabercheva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 691 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Легенди разказват за чудните сили на красивия камък

На магията му са се поддавали горди крале и владетели на мощни империи. Сред камъните няма друг, който да събужда толкова много страсти и надежди.
Още Соломон, прочутият владетел на Израел, се убедил на собствен гръб в силата на хризолита. Един ден при него дошли пратеници от кралството Саба, които му съобщили, че тяхната владетелка – красивата и смела Билкис, желае да се срещне с него. любопитството накарало Соломон да я покани при себе си.

Билкис пристигнала в Ерусалим с цялата си свита и камили, понесли в товара си миро, тамян, злато и скъпоценни камъни. Срещата им останала силно впечатление и у двамата. Соломон се възхитил от хубостта на кралицата, а тя била поразена от мъдростта му. Накрая се състояла цермонията по размяна на даровете.
Сред многото ценни подаръци, които получила Билкис, само един привлякъл вниманието й – златисто-зеленикаво колие. Кралицата на Саба била голяма познавачка на кристалите и минералите, но за първи път в живота си виждала подобри камъни. Билкис толкова се възхитила, че пожелала да има повече от тези чудни бижута. От този миг насетне лудо влюбеният в нея цар Соломон всеки месец изпращал пратеници до най-отдалечени краища, за да търсят този ценен минерал.

Хризолитът, който впечатлил владетелката на Самба, предизвивал възхита и признание и в Европа, и край Нил. Богатите египтянки обичали да се кичат с изработени от него накити, а Клеопатра укрясявала с минерала дрехите си. Негов почитател бил Юлий Цезар, който предал една от своите знаменити сбирки хризолити на храма на Венера в Ерикса – Сицилия. Дарението попаднало там не случайно – светилището било прочуто с ритуалните оргии на жриците, а и се ширело вярването, че златисто-зеленикавият минерал притежава силата да разпалва страстта.

През Средновековието наричали хризолита "смарагдът на мореплавателите", понеже на Стария континент с него търгували предимно моряци и му приписвали магични и лековити свойства. Ревниво пазели обаче тайната, откъде се сдобивали с него.
Смята се, че силата му повишава качествата на златото, когато се носи в комбинация с него.
Хризолитовите накити  помагат при предсказване на бъдещето, привличат щастието и благоденствието.
От него изработвали амулети, които се използвали да привличат слънчевата енергия и да подчиняват на волята на притежателя им ангели и демони, които да му служат.

Препоръчвали хризолита на хора, страдащи от нощни страхове. Той е чудесно средство, което преодолява емоционалната сдържаност и подпомага угасването на негативните чувства.
Този камък оказва положително влияние върху нервната система, като успокоява отрицателните емоции като озлобление, агресия или нетърпение. В Древния Рим битувало вярването, че който носи накит от този минерал, по-лесно се отървава от меланхолията и депресивните състояния, а и привлича към себе си и любовта.
Според древни астрологични трудове, ако се носи такъв накит на гърдите, привлича успеха.
Ако партньорът ви не проява вече любовта си и избягва интимните контакти, скрийте под възглавницата или поставете върху нощното шкафче в спалнята дребна фигурка от хризолит. Тя ще подсили чувствата ви и страстта ще пламне отново.

 

Диана Берчева




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dianabercheva
Категория: Лични дневници
Прочетен: 461833
Постинги: 559
Коментари: 68
Гласове: 646
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930